A pénzforgalmi elszámolás az ÁFA elszámolás egy speciális formája, amely különösen hasznos lehet a kisvállalkozások számára, hiszen segíti a pénzgazdálkodást. De mit is jelent pontosan ez az elszámolási mód és kik választhatják? Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

Jelen blog cikk nem minősül adótanácsadásnak, célja csak az általános tájékozódás segítése. Konkrét kérdéseivel keresse bátran irodánkat (kapcsolat@advantor.hu).

Mi a pénzforgalmi elszámolás?

A pénzforgalmi elszámolás lényege, hogy az ÁFA fizetési és levonási kötelezettség nem a számlák teljesítéséhez, hanem pénzügyi kiegyenlítéséhez kapcsolódik. Ez azt jelenti, hogy az ÁFA-t csak akkor kell bevallani és megfizetni, amikor a számla ellenértékét a vevő ténylegesen kifizeti nekünk. 

Ki választhatja?

Azok a már működő belföldi kisvállalkozások választhatják, amelyek előző és tárgyi évi várható árbevétele nem haladja meg az évi nettó 125 millió forintot, illetve azok az újonnan induló belföldi kisvállalkozók, akiknek várható árbevétele ugyanezen szint alatt marad. 

További feltétel, hogy a vállalkozás nem állhat csőd- vagy felszámolási eljárás hatálya alatt és hogy választását előző év december 31-éig (induló vállalkozás az induláskor) bejelentse a NAV felé a megfelelő nyomtatványon.

Amennyiben a vállalkozó mégis meghaladná a határértéket, azt a számlát, amellyel átlépi, már normál feltételekkel kell kiállítania és az átlépést követő 2 évben sem térhet vissza pénzforgalmi elszámolás alá.

A pénzforgalmi elszámolás előnyei

A pénzforgalmi elszámolás legnagyobb előnye, hogy javítja a vállalkozások likviditását. Segítségével elkerülhetők azok a helyzetek, amikor egy vállalkozásnak a ki nem fizetett számlák után is ÁFA-kötelezettsége keletkezik. Ez különösen hasznos lehet olyan iparágakban, ahol a vevők gyakran késlekednek a fizetéssel, vagy piaci pozíciójuk miatt eleve hosszú fizetési határidőt tudnak kialkudni. 

A pénzforgalmi elszámolás hátrányai

A pénzforgalmi elszámolás előnyei mellett azonban vannak hátrányai is. 

Egyrészt nem csak az ÁFA fizetési kötelezettség, de a levonási jog is a kiegyenlítéshez kapcsolódik, tehát az ilyen adózási módot választó maga sem igényelheti vissza a még ki nem fizetett számláinak ÁFA tartalmát. Azon piaci szereplőknek, akiknek a vevői hamar, akár a helyszínen fizetnek (pl kiskereskedelem), ők azonban hosszabb fizetési határidőt tudnak kiharcolni beszállítóik felé, kifejezetten hátrányos választás.

Ráadásul a levonási jog nem csak az ezt választónál tolódik ki a tényleges kiegyenlítés idejére, hanem annál a partnernél is, aki befogadja tőle a számlát. A törvény épp azért ad lehetőséget arra, hogy az ezt a formát választó adózó csak akkor fizessen ÁFÁ-t a számlái után, amikor befolyt a pénz, mert biztosította, hogy a másik fél sem igényelheti vissza korábban az ÁFÁ-t, így a költségvetés nem sérül. Sajnos ezért vannak olyan piaci szereplők, akik nem szívesen szerződnek pénzforgalmi elszámolást választó partnerrel, hiszen így kitolódik számukra a visszaigénylés időpontja.

Az elszámolási forma valamivel több adminisztrációval is jár: 

  • Minden számlán kötelező szerepeltetni a “pénzforgalmi elszámolás” kifejezést,
  • Követni kell az éves árbevétel alakulását, azon belül is pontosan ismerni kell a részletszabályokat, hogy mely árbevételi elemek számítandóak bele a 125 millió Ft-os határba és melyek nem (pl termék értékesítése a Közösség másik tagállamába nem számít bele)
  • a számlák teljesítési dátuma mellett azok kiegyenlítési dátumát is figyelni kell. 

Egy jó számlázó- és jó könyvelőprogram ennek a tehernek a nagy részét leveszi a vállunkról, de elkerülhetetlen, hogy ez a módszer több figyelmet igényel, mint a normál szabályok szerinti adózás. 

pénzforgalmi elszámolás

Záró gondolatok

A pénzforgalmi elszámolás kiváló lehetőséget biztosít a vállalkozások számára, hogy jobban kezeljék likviditásukat és elkerüljék a ki nem fizetett számlák után fizetendő ÁFA esetenként jelentős terhét. Ugyanakkor fontos mérlegelni az adminisztratív terheket és a piaci hatásokat. 

Ahogy a legtöbb adózási kérdésben, itt sincsenek konzerv megoldások, a vállalkozás egyedi körülményeit, likviditását, piacát és azon belül piaci helyzetét mérlegelve lehet megalapozott döntést hozni arról, hogy a pénzforgalmi elszámolás jó döntés lenne-e.

Ha további kérdései vannak a pénzforgalmi elszámolással kapcsolatban, vagy segítségre van szüksége a döntés mérlegelésében, forduljon hozzánk bizalommal!