Üzleti tervezés: A siker megalapozása

Az üzleti tervezés az egyik legfontosabb lépés minden vállalkozás számára, legyen az egy induló startup vagy egy már stabilan működő cég. Egy jó üzleti terv olyan, mint egy jól megtervezett utazás térképe. Részletesen bemutatja a vállalkozás célját, a megtett utat és a várható eredményeket. Nemcsak a vállalkozás belső működéséhez nyújt támpontot, de növeli a befektetők és hitelezők bizalmát is, hiszen egy jól felépített terv hitelességet sugall.

Fontos, hogy világos, mérhető célokat határozzon meg, ugyanakkor ne rejtse el a gyengeségeket és a lehetséges kockázatokat sem. Egy vállalkozás számára kulcsfontosságú, hogy reálisan lássa saját helyzetét, hiszen ez segít abban, hogy a megfelelő döntéseket hozza meg.

Az üzleti terv elkészítése nem egy egyszeri feladat. Vannak olyan időszakok, amikor különösen indokolt elkészíteni, például egy új termék bevezetésekor, hitelkérelem benyújtásakor, vagy ha új befektetőket kívánunk bevonni. Azonban nagyobb vállalatoknál gyakran évente frissítik a tervet, hogy a tulajdonosok és a menedzsment mindig naprakész információkkal rendelkezzenek a vállalat jövőjét illetően.

Hogyan épül fel egy üzleti terv  és miket tartalmaz?

Az üzleti terv felépítése nem kőbe vésett. Lent bemutatunk egy lehetséges változatot, de fontos kihangsúlyozni, hogy a struktúra kialakításakor (és később az egész terv elkészítésekor) sok egyéb szempontot is fontos lehet figyelembe venni, a teljesség igénye nélkül: a vállalat aktuális helyzetét, terveit és az iparági sajátosságokat.

Egy lehetséges üzleti terv felépítése:

  1. Vezetői összefoglaló
  2. Piac- és versenytárs elemzés
  3. A vállalkozás bemutatása
  4. Termékek és szolgáltatások ismertetése
  5. Menedzsment és szervezeti struktúra bemutatása
  6. Értékesítési és marketing stratégia
  7. Pénzügyi és finanszírozási terv (vagy tervek, több szcenáriót bemutatva)
  8. Mellékletek
üzleti terv lépései

A fentieken felül további fontos szempont lehet, hogy kinek készül. Például egy belső használatra szánt tervben sokszor nem szükséges részletesen bemutatni sem a piacot, sem  vállalat termékeit vagy nyújtott szolgáltatásait, sem a szervezeti struktúrát, hiszen az olvasók (pl. tulajdonosok, felsővezetés) már eleve jól ismerik ezeket. Ezzel szemben, ha befektetőknek készül a terv, fontos lehet ezeket is alaposan kifejteni.

A külső felhasználásra szánt tervek esetében is lényeges tudni, pontosan kinek készülnek.  Akár két különböző pénzpiaci szereplő, pl. bankok és befektetők is mást és mást preferálnak:

  • Kockázati vagy magántőke alapok (venture capital & private equity) hajlandóak nagyobb kockázatot vállalni, ha cserébe magas hozamot érhetnek el, így egy kockázatos, de magas növekedést bemutató üzleti tervet részesíthetnek előnyben .
  • Bankok vagy más hitelezők esetében ennek pontosan az ellenkezője igaz, akik a kockázat minimalizálására törekszenek, hiszen az ő bevételük a fix kamatokból származik. (Hiába növeli egy vállalkozás tízszeresére az értékét pár év alatt, a bankok a nyújtott hiteleiknek nem tízszeresét kapják meg)

Gyakori még a pályázatokhoz köthető üzleti terv készítés, ahol külön hangsúlyt kaphatnak olyan szempontok, mint a környezeti és társadalmi hatások (ennek az utóbbi években egyre inkább kialakított keretrendszere az ESG – Environmental, Social and Governance – keretrendszer).

adatelemzés és kontrollig

Utókövetés és kontrolling

Az üzleti terv azonban nem csupán egy statikus dokumentum, hanem egy élő, folyamatosan alakuló útmutató. Éppen ezért fontos a tervek folyamatos ellenőrzése és szükség esetén módosítása vagy frissítése a vállalkozás működése során. Ebben (is) segítheti a vállalkozásokat a megfelelő kontrolling rendszer, ami magában foglalja a pénzügyi jelentések rendszeres elemzését, a teljesítménymutatók (angolul gyakran: key performance indicator, KPI-k) monitorozását és az eltérések azonosítását a tervekhez képest. A kontrolling segít a vállalatoknak gyorsan reagálni a piaci változásokra, optimalizálni az erőforrás-kihasználtságot és javítani a döntéshozatali folyamatokat.

Az üzleti tervezés és kontrolling integrált alkalmazása lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy proaktívan kezeljék üzleti tevékenységüket, előre lássák a potenciális problémákat és hatékonyabban gazdálkodjanak erőforrásaikkal. Ez az összehangolt megközelítés biztosítja, hogy a vállalat minden szintjén összhangban legyenek a célok és a valós teljesítmény, elősegítve ezzel a fenntartható növekedést és a versenyképesség javulását.

Záró gondolatok

Az üzleti tervezés és kontrolling nem csupán játék a számokkal vagy látványos prezentáció; ezek a folyamatok alapvetően formálják és irányítják a vállalkozások napi tevékenységét. A hatékony üzleti tervezés és kontrolling nélkül a vállalatok nehezebben navigálhatnak a versenyképes piacon, és kisebb eséllyel érik el hosszú távú céljaikat. Minden vállalkozásnak érdemes időt és erőforrást szentelni ezeknek a kulcsfontosságú tevékenységeknek, hogy maximálisra növeljék sikeres működésük esélyét.